سوال ما از مادلین است که در یک وبینار اخیر پرسید:
«چطور متا دیتا روی عکسها به افزایش رتبهها کمک میکند؟»
این سوال خیلی خوبی است و در سئو معمولا نادیده گرفته میشود.
متا دیتا برای تصاویر چیست؟ برای هر کسی که در زمینه سئو فعالیت میکند، مفهوم «متا دیتا» آشنا خواهد بود – این اطلاعاتی است که جنبههای مختلف صفحه را توصیف میکند.
در سئو، ما در مورد عنوان صفحات، توضیحات صفحات و سایر اطلاعات در تگ <head> صفحه صحبت میکنیم که به آنها «متا دیتا» میگوییم.
تصاویر هم متا دیتا دارند.
این اطلاعات جنبههای مختلف تصویر را توصیف میکند. شامل نام سازنده تصویر، اعتبار یا امتیازات، و هرگونه حق نسخهبرداری مربوط به آن است.
افراد میتوانند از این اطلاعات برای درک بهتر تصویر استفاده کنند. همچنین این اطلاعات به موتورهای جستجو کمک میکند تا آنها را بهتر درک کرده و رتبهبندی کنند.
انواع متا دیتا روشهای مختلفی برای انتقال اطلاعات در مورد تصویر وجود دارد. در زیر روشهای برچسبگذاری یا انتقال اطلاعات که به طور خاص برای تصاویر استفاده میشوند آورده شده است.
داده ساختاری (Structured Data) همانطور که برای دیگر عناصر صفحات وب خود از داده ساختاری استفاده میکنید، داده ساختاری تصاویر هم میتواند به فرمتهای JSON-LD، Microdata یا RDFa باشد.
این دادهها در خود صفحه قرار دارند، نه در تصویر، و باید در هر صفحهای که تصویر در آن قرار دارد، استفاده شوند.
استفاده از برچسب داده ساختاری در یک صفحه، تضمینی برای این نیست که گوگل آن را برای صفحه دیگری که تصویر در آن ظاهر میشود، دوباره استفاده کند.
نوع دادهای که باید استفاده شود، ImageObject است. از آنجا، گوگل به استفاده از ویژگی contentURL نیاز دارد.
علاوه بر این، شما باید یکی از ویژگیهای زیر را استفاده کنید:
- creator (یا)
- creditText (یا)
- copyrightNotice (یا)
- license
گوگل همچنین توصیه میکند که از ویژگیهای زیر نیز استفاده کنید:
- acquireLicensePage
- creator
- name
- creditText
- copyrightNotice
- license
میخواهم نکتهای در مورد این اطلاعات برچسبگذاری ساختاری روشن کنم.
همانطور که داده ساختاری در دیگر بخشهای یک صفحه استفاده میشود، این دادهها به طور مستقیم برای رتبهبندی به کار نمیروند. این دادهها بیشتر برای کمک به موتورهای جستجو برای درک بهتر اطلاعات در مورد تصاویر است تا بتوانند نتایج جستجوی تصویر (SERP) را بهبود دهند.
برای مثال، برچسب «licensable» که بر روی برخی تصاویر در نتایج جستجوی تصاویر گوگل ظاهر میشود. این به گوگل اجازه میدهد که شرایط مجوز برای آن تصویر را نمایش دهد.
وقتی بر روی تصویر کلیک میشود، پنل کناری باز میشود و فرصتی برای کاربر فراهم میکند تا به سایت مراجعه کرده و اطلاعات بیشتری در مورد تصویر پیدا کند. این اطلاعات از طریق داده ساختاری جمعآوری میشود.
دادههای IPTC برای تصاویر
IPTC (کمیته استاندارد جهانی رسانههای خبری) استاندارد متا دیتا را ایجاد کرده است که برای توصیف عکسها استفاده میشود.
طبق گفته IPTC، این استاندارد «بیشترین استفاده را به دلیل پذیرش جهانی آن میان عکاسان، توزیعکنندگان، سازمانهای خبری، آرشیویستها و توسعهدهندگان دارد. این طرح دادهها ساختار، ویژگیها و فیلدهای متا دیتا را تعریف میکند، به طوری که تصاویر به طور بهینه توصیف شوند و بعدها به راحتی قابل دسترسی باشند.»
گوگل در گذشته اعلام کرده که از متا دیتاهای IPTC برای شناسایی و علامتگذاری تصاویری که با استفاده از هوش مصنوعی ساخته شدهاند، استفاده خواهد کرد.
استفاده از این متا دیتا میتواند باعث شود که تصویر واجد شرایط نمایش برچسب «ایجاد شده توسط هوش مصنوعی» در تصاویر گوگل شود.
دادههای EXIF
EXIF (فرمت فایل تصویر قابل مبادله) یک استاندارد داده است که اطلاعات خاصی در مورد چگونگی ثبت یک تصویر را پوشش میدهد.
برای مثال، تنظیمات دوربین، ابعاد پیکسل، اطلاعات مکان، و تاریخ/زمانی که عکس گرفته شده است.
در واقع، اگر به تصاویری که با گوشی خود گرفتهاید نگاه کنید، احتمالاً برخی از این دادههای EXIF را خواهید دید.
در سال ۲۰۱۴، مت کاتس (رئیس وقت مبارزه با اسپم در گوگل) گفت گوگل «حق دارد از [EXIF] برای رتبهبندی استفاده کند.»
با این حال، شواهدی وجود ندارد که نشان دهد گوگل از این حق استفاده کرده باشد. در واقع، در طول سالها تغییرات زیادی در مورد ادعاهای گوگل در مورد استفاده از EXIF برای رتبهبندی مشاهده نشده است.
با این حال، گزارشهایی از کنفرانس SMX Advanced در سپتامبر ۲۰۲۴ نشان داد که مارتین اسپلیت از گوگل استفاده از آن در رتبهبندیها را رد کرده است.
آیا متا دیتا بر رتبهبندی تاثیر میگذارد؟
پس حالا که میدانیم متا دیتا برای تصاویر چیست، به سوال اصلی برگردیم: آیا متا دیتا بر رتبهبندی تاثیر دارد؟
خیر. نه به طور مستقیم.
اما نکات خاصی در این پاسخ وجود دارد.
به دلیل نحوهای که متا دیتا میتواند تصویر را در نتایج جستجوی گوگل بهبود بخشد، ممکن است بر روی نرخ کلیک (CTR) تاثیر بگذارد. همین نکته ممکن است دلیل کافی برای استفاده از آن باشد.
در نهایت، کلیک کردن بر روی وبسایت برای مشاهده یا مجوز گرفتن از یک تصویر احتمالاً هدف اصلی از بهینهسازی آن است.
البته، این فرض وجود دارد که رفتار کاربر بر رتبهبندیهای گوگل تاثیر میگذارد. اگر برچسبهای الهام گرفته از متا دیتا بر روی تصاویر در نتایج جستجو باعث بهبود نرخ کلیک شوند، پس میتوان گفت که ارتباطی با بهبود رتبهبندیها وجود دارد.
چه عواملی بر رتبهبندی تصویر تاثیر میگذارند؟
اگر میخواهید از تصاویر سایت خود بیشترین بهره را ببرید، استفاده از متا دیتا یک حرکت هوشمندانه است – به ویژه اگر تصاویر شما محصولات شما باشند.
انتقال اطلاعات مربوط به توافقنامه مجوز و حقوق کپی میتواند در چنین شرایطی بسیار مفید باشد.
اگر میخواهید تصاویر شما تنها برای معرفی بیشتر محصول یا خدمات به مشتریان بالقوه رتبهبندی شوند، ممکن است بخواهید بیشتر بر روی عواملی که به طور مستقیم بر رتبهبندی آنها تاثیر میگذارند، تمرکز کنید.
عواملی وجود دارد که باید در نظر بگیرید، از جمله انتخاب نوع صحیح فایل تصویر: JPEG، WebP، PNG، BMP، GIF یا SV.
برای یک راهنمای کامل در مورد نحوه بهینهسازی تصاویر برای رتبهبندی، به این نکات نگاهی بیندازید.
به عنوان حداقل، جنبههای زیر را هنگام افزودن تصویر به یک صفحه باید در نظر بگیرید:
سرعت بارگذاری
همانطور که در هر بخش از یک صفحه وب، سرعت بارگذاری اهمیت دارد. اگر تصویر شما کند بارگذاری و رندر شود، احتمالاً بر روی Core Web Vitals صفحهای که در آن قرار دارد تاثیر میگذارد.
توضیحات جایگزین (Alt Text)
تگ alt یک متن جایگزین برای تصویر است. اگر تصویر بارگذاری نشود یا از یک صفحهخوان برای درک تصویر استفاده شود، این متن جایگزین به جای تصویر خوانده میشود.
موتورهای جستجو به طور تاریخی در درک محتوای تصاویر مشکل داشتهاند.
اگرچه در این زمینه پیشرفتهای قابل توجهی داشتهاند، اما تگ alt همچنان برای توضیح دادن محتوای تصویری که موتور جستجو به راحتی درک میکند، استفاده میشود.
بنابراین، این جای خوبی برای توصیف دقیق تصویر شما است در حالی که از زبانی استفاده کنید که جستجوگران احتمالاً از آن استفاده خواهند کرد.
نام فایل
آیا انتظار داشتید که نامی که برای عکس خود انتخاب میکنید، تاثیر بر رتبهبندی داشته باشد؟
خب، جالب است بدانید که دارد.
از نامهای سادهای مانند “Helen-save-1” یا “IMG1239” استفاده نکنید. به جای آن، از نامی مشابه با تگ alt استفاده کنید. اساساً، به رباتهای جستجو یک سرنخ دیگر بدهید که تصویر مربوط به چیست.
نتیجهگیری: متا دیتا برای سئو مهم است
شواهد کمی وجود دارد که نشان دهد متا دیتا تاثیر مستقیم بر رتبهبندی دارد. با این حال، همانطور که در هر عامل دیگری که ممکن است تاثیرگذار باشد یا نباشد، پیشنهاد میکنم که آن را آزمایش کنید!
اگرچه ممکن است انگیزه زیادی برای افزودن متا دیتا به دلایل رتبهبندی وجود نداشته باشد، اما دلایل زیادی وجود دارد، حتی دلایل سئویی، که باید به این موضوع فکر کنید که چه متا دیتایی را در تصاویر خود استفاده میکنید یا نمیکنید.
Shortlink for this post: https://blog.talahost.com/?p=1142